Stabiel en soepel bewegen

Met manuele therapie focussen wij ons op de gewrichten en spieren van uw lichaam. De manuele therapeuten van Aalstzorg zijn gespecialiseerd in het totaal bewegen van uw lichaam en in het bijzonder uw wervelkolom.
Met vier manueel therapeuten heeft Aalstzorg bijzonder veel expertise en ervaring in manuele therapie. Samen met de manueel therapeut gaat u aan de slag om weer vrijer te kunnen bewegen en minder pijn te ervaren.

Wat is Manuele Therapie?

Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant je houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut enkele specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, oefeningen, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer ga je naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, of in combinatie met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, of in combinatie met rib- en borstpijnkaakklachten
  • heup/ bekken klachten

Werkwijze manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten en wat de behandelmogelijkheden zijn. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Maak een Afspraak