Ervaart u dit?

Graag verder willen lopen?  Moet u regelmatig even stilstaan om pijn te laten zakken? Dit kan wijzen op etalagebenen met een medische term claudicatio intermittens.

De gespecialiseerde fysiotherapeuten bij Aalstzorg kunnen u hierbij helpen. Door een persoonlijk behandelplan en looptraining wordt er gewerkt aan het verbeteren van uw loopconditie/loopafstand en het verminderen van uw pijnklachten.

Etalagebenen

Claudicatio intermittens wordt ook wel etalagebenen genoemd. De oorzaak van etalagebenen is een ziekte van de bloedvaten (vaatlijden) waarbij de wanden van de vaten stugger en dikker worden en beschadigd raken. Daardoor ontstaan er vernauwingen in de vaten. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd. Dit is een geleidelijke verandering doordat we ouder worden, en iedereen maakt dit door.
Door de vernauwing stroomt het bloed minder goed door de vaten. Er kan daardoor minder zuurstof door de vaten worden vervoerd. Bij etalagebenen komt er daardoor niet genoeg zuurstof bij de spieren. Daardoor voelt u pijn, een krampachtig of doof gevoel. Dit merkt u vooral wanneer u zich gaat inspannen, met name tijdens wandelen.

Deze pijn kunt u voelen in de kuiten, maar soms ook in het bovenbeen of in de bilspier. Wanneer u stopt met wandelen, neemt de pijn weer af. Rust zorgt ervoor dat het zuurstoftekort weer weggewerkt kan worden. Daarmee verdwijnt de pijn weer.
Risicofactoren: uit onderzoek weten we dat er oorzaken zijn die aderverkalking kunnen versnellen zoals roken, een te hoog cholesterolgehalte, ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging en suikerziekte.

Behandeling bij Etalagebenen

Wanneer u weet dat u vaatlijden heeft, zal uw arts u adviseren om te starten met fysiotherapie. Uit onderzoek weten we dat een fysiotherapiebehandeling meer effectief is bij het verminderen van uw klachten en het verbeteren van uw loopafstand als een operatie.

De gespecialiseerde fysiotherapeut houdt rekening met uw belastbaarheid bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Tijdens de therapie kijken we samen naar eventuele oorzaken van vaatlijden en gaan we werken aan het verminderen van risicofactoren en het verbeteren van een gezondere leefstijl.
Om de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om het trainingsschema dat samen met de Chronisch ZorgNet therapeut is opgesteld, te onderhouden.

Vergoeding 2020

De zorgverzekeraar vergoed éénmalig (!) 37 behandelingen vanuit de basisverzekering (waarover uzelf dus uw wettelijk jaarlijks eigen risico betaalt). Deze behandelingen kunnen binnen de termijn van maximaal één jaar worden gerealiseerd. Wanneer u meer dan 37 behandelingen nodig heeft, kunt u uw extra behandelingen voor fysiotherapie uit uw aanvullende pakket gebruiken.

Maak een Afspraak