Een blessure of niet, dat is de eerste vraag

De eerste indicatie van een blessure tijdens het sporten is vaak pijn. Dit kan komen doordat je verkeerd hebt getild of bijvoorbeeld dat je door je enkel bent gegaan. Veel blessures die onze fysiotherapeuten in Zwolle en kampen zien zijn:

  • Een gescheurde hamstring
  • Een bal of stick op de knie
  • Last van de onderrug door verkeerd tillen
  • Hardlopersknie

Wat kan je beter wel doen en wat niet

Over het algemeen ervaren wij pijn of een beperking in het bewegen bij een blessure. Een goed voorbeeld hiervan is dat je bijvoorbeeld wel kan staan, maar niet door je knieën kan gaan bij een knieblessure. Het kan ook voorkomen dat er een zwelling te zien is of een bloeduitstorting. Het eerste wat je in bovenstaande gevallen doet is nagaan waar de pijn precies vandaan komt. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

  • Kwam de pijn plotseling? Dan spreken we over een acute blessure.
  • Is het geleidelijk opgekomen? Dan doe je vaak structureel iets wat de pijn veroorzaakt.

Indien het een acute blessure is raden wij je aan om de pijnlijke plek zo snel mogelijk te koelen en rust te geven. Een handige tool hierbij is de (r)ice-regel. Verga je echt van de pijn, kan het op geen enkele manier belast worden en vertrouw je het niet? Ga dan met de blessure naar een fysiotherapeut of arts.

Indien je de pijnplek wel iets kan belasten, begin dan met een bewegingsvorm waarbij je de pijn niet provoceert. Voorbeelden hiervan zijn stukjes wandelen of een paar dagen op krukken lopen. Zolang het de blessure maar in geen enkele mogelijkheid erger kan maken. Zodra het bewegen er niet voor zorgt dat de blessure erger wordt, kun je weer rustig gaan opbouwen.

Moet ik naar de fysiotherapeut bij een blessure?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de meeste blessures tussen 2 dagen en 2 weken voor het grootste gedeelte hersteld zijn. Daarna is het belangrijk om weer stukje bij beetje op te gaan bouwen. De fysiotherapeut kan helpen bij het herstel en het weer helpen opbouwen na een (sport)blessure.

Bij Aalstzorg fysiotherapie in Zwolle en Kampen gaan wij voor een persoonlijke aanpak. Eerst wordt er gekeken waar de klacht precies vandaan komt. Vervolgens wordt er dan een plan van aanpak gemaakt waarin rekening wordt gehouden met jouw voorkeuren. Daarna gaat de fysiotherapeut samen met je aan de slag om ervoor te zorgen dat je snel weer de oude bent.

Meer weten over sportfysiotherapie? Klik dan hier