Van veld naar de zaal | Tips om een blessure te voorkomen

Voor een aantal sporten betekent de winterperiode, wisseling van veld naar de zaal of van veld naar zelf moeten trainen. Denk dan aan bijvoorbeeld hardlopen, fitness, bootcamp, zwemmen of roeien. Wat houdt dit in voor blessures en waar moet je op letten? Fysiotherapeut Nienke helpt je graag verder!

Als wij van veldsport ineens naar een zaalsport gaan, is het vanzelfsprekend heel belangrijk om een goede warming-up te doen om een blessure te voorkomen. De ondergrond waarop je sport is veel harder en de afstanden die je aflegt zijn veel kleiner. Dit betekent meer wenden, keren en korte sprints. Dat maakt de sport ineens hoog intensief (high intensity) en dat is veel meer dan je op het veld gewend bent.

Een ander verschil is dat je (bijvoorbeeld bij zaalhockey) veel lager zit, meer buigt in je heupen en een voorovergebogen houding hebt. Natuurlijk pas je hierop jouw schoeisel aan. Zo ga je op veldschoenen niet de zaal in, maar hierbij is het ook belangrijk om te weten dat je zeker niet met zaalschoenen buiten gaat sporten. Open deuren zou je denken, toch zien wij bij Aalstzorg nog vaak blessures die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Vaak is het een blessure zoals pijn aan de enkel of pijn aan de knie maar ook heupklachten, liesklachten en rugklachten zien wij veelvuldig.

Verschillende tools om een blessure te voorkomen

Een goede warming-up kan al veel blessureleed besparen. Denk aan rustig warmlopen, (dynamische) rek- en strek oefeningen en daarna nog specifieke oefeningen die bijvoorbeeld te vinden zijn in de Warming-up app van Veiligheid.nl. Hierin staan specifiek oefeningen voor hockeyers. (bron: https://warmingupapp.nl/#home). Belangrijk is een goede core stability, maar ook uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht zijn belangrijke vaardigheden.

Voor voetballers verwijzen wij voor het voorkomen van blessures naar de FIFA 11+. Een leuke set aan oefeningen die je samen met het team kan doen. Deze oefeningen zijn gericht op het vergroten van je kracht en wendbaarheid maar ook op je core-stability en de teamspirit. Een filmpje hiervan is hier te vinden!

Mocht je nou toch nog een blessure hebben opgelopen of vragen hebben, neem dan contact op met ons. Aalstzorg biedt fysiotherapie aan in Zwolle en Kampen. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar!

Het Aalstzorg Team