Rugklachten Onderrug

Rugklachten in de onderrug, ook wel lage rugklachten genoemd, maakt helaas bijna iedereen wel eens mee. Rugklachten in de onderrug is een van de meest voorkomende rugpijn. Pijn in de onderrug komt in verschillende mate voor. Indien de pijn binnen zes weken weer weg is, wordt er gesproken van acute lage rugpijn. Heeft u langer dan 12 weken rugklachten dan wordt dit chronische lage rugpijn genoemd.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de rugklachten in de onderrug doorzetten naar uw heup, been of voet. Dit kan te maken hebben met een druk op de zenuwen in uw ruggenmerg. Als de schijven van uw rugwervels continu drukken op deze zenuwen kan de pijn namelijk verder doorzetten en erger worden.

Maak een afspraak

Oorzaken van rugklachten in de onderrug

Rugklachten in de onderrug kan meerdere oorzaken hebben. Om een aantal oorzaken van deze pijn in de onderrug te noemen kunt u denken aan:

  • Een slechte houding tijdens werk
  • Een slechte basishouding. Denk hierbij aan uw houding tijdens het eten of TV kijken.
  • Overbelasting door bijvoorbeeld zwaar tillen en sporten.

In alle bovenstaande gevallen zijn de spieren in uw onderrug overbelast. Op het moment dat de spieren bijvoorbeeld constant aangespannen zijn krijgen ze geen rust. Dit kan als gevolg hebben dat de spieren pijn gaan doen. Ook bij het verkeerd zitten bevinden de spieren in de lage rug zich in een positie waar ze liever niet in staan, dit kan ook resulteren in rugklachten in de onderrug. 

Andere oorzaken van pijn in de onderrug

Een andere oorzaak van klachten in de onderrug kan ook het juist niet voldoende bewegen zijn. Mensen in Nederland brachten in 2015 gemiddeld 8,7 uur zittend door (Bron: RIVM). Nu zijn wij tijdens dit moment van schrijven zeven jaar verder en doen wij de aanname dat dit helaas nog zo is, dan wel niet meer. Per leeftijdscategorie verschilt natuurlijk het aantal uren wat we zitten en kan dit ook weer andere oorzaken hebben. 

Gelukkig zijn er een ook hoop initiatieven om mensen meer in beweging te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld De Nationale Beweegminuut. Bij dit initiatief worden mensen gestimuleerd om iedere werkdag om 11:00, één minuut te bewegen.

Fysiotherapie bij rugklachten in de onderrug

Ons team van fysiotherapeuten bij Aalstzorg kunnen u helpen bij de klachten in de onderrug. Samen met u wordt er gekeken naar de oorzaak en een oplossing voor de rugklachten.

Maak een afspraak