Knieklachten

Oorzaak van knieklachten

Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting, slijtage, ouderdom of een blessure. Je kunt je knie overbelasten door veel te sporten. Vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën.

Een blessure die je door hardlopen kan oplopen is bv een lopersknie. Maar ook overgewicht zorgt voor belasting van je knieën. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar ook bij verstappen, een val of ongeluk. Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën.

De knie

In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. De binnenkant van je kniegewricht is, aan de kant van je kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht. De kraakbeenlaag is elastisch en dempt schokken en stoten. Het kniegewricht wordt op zijn plek gehouden door de kniebanden. De menisci (meervoud van meniscus) zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen. Zij zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van het onder en bovenbeen soepel op elkaar aansluiten.

De behandeling

Doordat er zoveel vormen van kniepijn zijn en er zich meerdere ‘onderdelen’ in de knie bevinden zal de behandeling per aandoening verschillen. Allereerst zal de fysiotherapeut via een onderzoek de oorzaak van uw klachten achterhalen om vervolgens aan de hand van een persoonlijk behandelplan uw klachten samen met u aan te pakken. Bij knieklachten is het heel belangrijk dat de spieren rondom uw knie zo goed mogelijk getraind blijven.

De behandeling zal afhankelijk van de oorzaak dan ook vaak gericht zijn op kracht-, stabiliteits- en coördinatieoefeningen om zo uw klachten te verminderen. De fysiotherapeut zal u hierbij op een verantwoorde manier begeleiden. Heeft u meer vragen of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen, maak dan een afspraak.

Maak een afspraak