Draaiduizeligheid (BPPD)

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door een plotselinge draaiduizeligheid die wordt veroorzaakt door bewegingen van het hoofd, bij het gaan liggen of bij het opstaan vanuit bed. De klachten duren op het moment zelf maar kort maar kunnen soms enkele weken tot maanden regelmatig terugkomen bij het bewegen.

Oorzaak

De oorzaak van de draaiduizeligheid is niet altijd direct vast te stellen. De manueel therapeut kan door specifieke testen bepalen waardoor de duizeligheid wordt opgewekt. Vaak worden de klachten veroorzaakt doordat loszittende oorsteentje die de zintuigen in het evenwichtsorgaan overprikkelen waardoor een tijdelijk gevoel van draaiduizeligheid kan ontstaan.

De behandeling

Wanneer de oorsteentjes de oorzaak zijn van de klachten, kan de manueel therapeut u met specifieke oefeningen, houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff helpen het herstel te bevorderen. Daarnaast is er ook nog de behandelmogelijkheid met een specifieke handgreep (Epleymanoeuvre) om de loszittende oorsteentjes te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan waardoor de steentjes geen overprikkeling meer geven van het evenwichtsorgaan.

De manueel therapeuten bij Aalstzorg zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten en kunnen met speciale oefeningen ervoor zorgen dat uw klachten sneller zijn verholpen.

Maak een afspraak