Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens wordt ook wel etalagebenen genoemd. De oorzaak van etalagebenen is een ziekte van de bloedvaten (vaatlijden) waarbij de wanden van de vaten stugger, dikker en raken beschadigd, daardoor ontstaan er vernauwingen in de vaten. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd, dit is een geleidelijke verandering doordat we ouder worden, en iedereen maakt dit door.

Door de vernauwing stroomt het bloed minder goed door de vaten. Er kan daardoor minder zuurstof door de vaten worden vervoerd. Bij etalagebenen komt er daardoor niet genoeg zuurstof bij de spieren. Daardoor voelt u pijn, een krampachtig of doof gevoel.

Dit merkt u vooral wanneer u zich gaat inspannen, zoals bij bijvoorbeeld wandelen. Deze pijn kunt u voelen in de kuiten, maar soms ook in het bovenbeen of in de bilspier. Wanneer u stopt met wandelen, neemt de pijn weer af. Rust zorgt ervoor dat het zuurstof tekort weer weggewerkt kan worden. Daarmee verdwijnt de pijn weer.

Risicofactoren

Uit onderzoek weten we dat er dingen zijn die aderverkalking kunnen versnellen zoals roken, een te hoog cholesterol gehalte, ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging en suikerziekte.

Behandeling bij Etalagebenen

Wanneer u weet dat u vaatlijden heeft, zal uw arts u adviseren om te starten met fysiotherapie. Uit onderzoek weten we dat een fysiotherapie behandeling vaak net zo goed werkt tegen uw klachten en het verbeteren van uw loopafstand als een operatie.

De gespecialiseerde fysiotherapeut houdt rekening met uw belastbaarheid bij het opstellen van uw persoonlijk behandelplan. Tijdens de therapie pakken we ook samen andere problemen aan die samengaan met vaatlijden, zoals het verminderen van risicofactoren en werken aan een gezondere leefstijl

Vergoeding 2020

Nadat uzelf uw wettelijk jaarlijks eigen risico heeft betaald worden de behandelingen voor etalagebenen na verwijzing van uw arts vergoed uit het basispakket, van de zorgverzekeraar. Voor de gehele behandeling heeft u een jaar en kunt daarbij 37 afspraken maken bij de fysiotherapeut. Wanneer u meer dan 37 behandelingen nodig heeft, kunt u uw extra behandelingen voor fysiotherapie uit uw aanvullende pakket gebruiken.

Maak een afspraak