Schouderpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en levensstijlen treft. De schouder is een complex gewricht dat dagelijks aan veel beweging en belasting onderhevig is. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten pijn in de schouder, de oorzaken, preventieve tips en hoe fysiotherapie, zoals fysiotherapie bij Aalstzorg in Zwolle en Kampen, kan helpen bij het verlichten en behandelen van schouderklachten.

Welke Soorten Pijn in de Schouder ervaren mensen?

 1. Acute Schouderpijn
  Acute schouderpijn ontstaat vaak plotseling en kan het gevolg zijn van een blessure, zoals een val of een plotselinge beweging. Dit type pijn is vaak intens en kan de beweging van de schouder ernstig beperken.
 2. Chronische Schouderpijn
  Chronische schouderpijn ontwikkelt zich geleidelijk en houdt langer aan, vaak maanden of zelfs jaren. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en heeft meestal invloed op het dagelijks functioneren.
 3. Pijn tussen de Schouderbladen
  Pijn tussen de schouderbladen kan een doffe, zeurende pijn of een scherpe, stekende pijn zijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door spanning in de spieren, slechte houding, of overbelasting.
 4. Referred Pain
  Soms kan schouderpijn worden gevoeld in een ander deel van het lichaam, zoals de nek of de arm. Dit staat bekend als referred pain en kan het gevolg zijn van zenuwcompressie of problemen met andere structuren in het lichaam.
 5. Beperkte Bewegingsvrijheid
  Behalve pijn kunnen mensen ook een beperkte bewegingsvrijheid van de schouder ervaren, vaak als gevolg van stijfheid of zwelling. Dit kan dagelijkse activiteiten zoals aankleden of het optillen van voorwerpen bemoeilijken.

Wat zijn de Oorzaken van Schouderklachten?

 1. Overbelasting en Herhaalde Bewegingen
  Overbelasting en herhaalde bewegingen zijn veelvoorkomende oorzaken van schouderklachten. Dit kan gebeuren bij sporten, fysiek werk of zelfs dagelijkse activiteiten zoals het tillen van zware objecten.
 2. Slechte Houding
  Een slechte houding, vooral langdurig achter een computer zitten zonder voldoende ondersteuning, kan leiden tot spanning in de spieren en uiteindelijk tot pijn tussen de schouderbladen en in de schouder.
 3. Blessures
  Blessures zoals een schouderluxatie, een gescheurde pees (bijvoorbeeld de rotator cuff), of een fractuur kunnen acute en soms chronische schouderpijn veroorzaken.
 4. Ontstekingen
  Ontstekingen zoals tendinitis (ontsteking van de pezen) of bursitis (ontsteking van de slijmbeurzen) kunnen pijn en zwelling in de schouder veroorzaken, waardoor bewegen pijnlijk wordt.

3 tips om Schouderklachten te voorkomen

 1. Het begint altijd bij een goede houding
  Een goede houding is cruciaal om schouderklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat je rechtop zit en staat, met je schouders ontspannen en naar achteren. Vermijd langdurig in dezelfde positie zitten of staan. Extra tip: zorg dat je om de zoveel tijd even opstaat uit je stoel om verkramping te voorkomen.
 2. Doe regelmatig Rek- en Krachtoefeningen
  Regelmatige rek- en krachtoefeningen kunnen helpen om de schouderspieren sterk en flexibel te houden. Focus op oefeningen die de spieren rondom het schouderblad versterken.
 3. Luister naar je lichaam
  Luister naar je lichaam en negeer pijnsignalen niet. Als je pijn begint te voelen in je schouder, neem dan rust en vermijd verdere belasting. Raadpleeg bij aanhoudende pijn een fysiotherapeut bij u in de buurt om de oorzaak van de pijn te achterhalen en te behandelen.

Wat kunnen wij doen met jouw schouderklachten?

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor Schouderklachten. Binnen het team van Aalstzorg fysiotherapie in Zwolle en Kampen zijn verschillende fysiotherapeuten gespecialiseerd in Schouderklachten. Wij zijn dan ook aangesloten bij het Schoudernetwerk Groot Zwolle. Wanneer u bij ons komt met schouder klachten beginnen wij met analyse/evaluatie van de klacht en wordt er vervolgens een behandelingsplan op maat gemaakt. Dit vormt de basis voor het herstel. Daarnaast kan het helpen om ook Manuele Therapie toe te passen, in zowel Zwolle als Kampen zijn daarvoor specialisten aanwezig bij Aalstzorg.